Lumina albastră împotriva durerilor!

Statisticile sunt dureroase: în Germania aproximativ 8 milioane de oameni suferă de dureri de tot felul, fiecare al patrulea chiar zilnic.

Acum, în spitalul Klinikum din orașul München, se testează un nou concept terapeutic, concept care ar putea revoluționa terapia pentru milioane de oameni care suferă de dureri - și aceasta fără efecte secundare negative!

Rețeta succesului nu provine din laboratoarele de cercetare ale industriei farmaceutice, ci provine din Natură: LUMINA, mai precis lumina albastră! Și se pare, că mai ales în cazul unui psihic suferind aceasta are efecte miraculoase.

˝Noi punem pacienții noștri, în adevăratul sens al cuvântului, în lumină˝ spune profesorul Thomas Tölle, șeful Centrului pentru Medicina Durerii Interdisciplinare (ZIS – Zentrum für interdisziplinäre Schmerzmedizin). Pentru aceasta, spațiile terapetuice au fost echipate cu un sistem, așa zis inteligent de iluminare, inventat de către inginerii firmei Osram din München. Acum, echipa de medici ai profesorului Tölle vrea să cerceteze timp de doi ani, cum ar putea să profite pacienții cel mai eficient de acest concept, unic până acum în lume.

Ochii nu există doar pentru a vedea cu ei, ci ne ajută și să fim fericiţi

Ultimele descoperiri ale cercetătorilor sunt pe drept cuvânt iluminatorii. ˝Noi am aflat între timp, că ochiul uman nu este folosit doar ca să vedem cu el, ci el poate fi și un ajutor prețios pentru ca să fim mai fericiți˝, declară profesorul Thomas Tölle. În ochi se află așa zisele celule receptoare, care reacționează sensibil la lumina cu un conținut ridicat de albastru. Aceste celule stimulează la rândul lor anumite porțiuni ale creierului, influențând printre altele producția de hormoni ai fericirii. ˝Ele funcționează ca un fel de reglatori al stării noastre lăuntrice˝, spune medicul și cercetătorul german.

Celulele receptoare au fost descoperite în anul 2001 în urma unor studii de laborator și puse în evidență pentru prima oară la o ființă umană în anul 2007. În ZIS ele sunt iluminate constant: pacienții sunt expuși în timpul terapiei unei iluminări speciale.

˝Lumina are un conținut de aproximativ două ori mai mare de albastru decât lumina normală˝, explică expertul-Osram Dieter Lang. ˝Și intensitatea iluminării este de aproximativ opt ori mai mare decât, de exemplu la un loc de muncă normal˝. Are 4000 Lux.

Tehnicieni special aleși au realizat ajustarea fină a surselor de lumină până când sistemul a fost reglat perfect. Acum, terapeuții durerii, pot alege cu ajutorul unui copmuter al ZIS, dintr-o duzină de opțiuni de iluminare diferite.

˝Factorul lumină – în ceea ce privește starea de bine interior și vitalitatea – a fost până în prezent foarte mult subapreciat˝, crede profesorul Tölle. El face de asemeni referiri și la unele studii științifice ca de exemplu:

  • În Marea Britanie cercetătorii au descoperit, că dacă în birourile unde se lucrează, sunt instalate lumini ce conțin o cantitate mare de culoare albastră, puterea de concentrare și starea de dispoziție interioară a celor ce muncesc acolo se îmbunătățește.
  • În Elveția pacienții internați care au beneficiat de geamuri luminoase, rămâneau în medie cu trei zile mai puțin în spital, comparativ cu pacienții care erau cazați în zone mai puțin expuse luminii.
  • La pacienții, care imediat ce se trezeau după operație și erau duși în încăperi scăldate în lumină, procentul consumului de medicamente analgezice a scăzut cu 30%.

Asemenea constatări sunt pentru profesorul Tölle indicii clare, că s-ar merita implementarea de lumină inteligentă în diferitele domenii ale vieții - în timpul zilelor întunecoase de iarnă chiar mai mult decât în timpul verii.

˝Dacă noul nostru concept de terapeutic va fi aprobat, atunci pornind de aici s-ar putea dezvolta o nouă normă DIN pentru lumină˝, speră medicul german, ˝de exemplu în spitale sau în birouri˝.

˝Solicitările în carieră sunt în continuă creștere˝

Tot mai multe ființe umane suferă de dureri cronice. Profesorul Tölle explică unele din cauzele acestor dureri. Renumitul neurolog și psiholog este și președintele Comunității Durerii din Germania.

Î: De ce este atât de dificil să se trateze efectiv pacienții cu dureri?

Profesor Dr. med. Dr. rer. nat. Thomas Tölle:

Deoarece simptomele trupești reprezintă doar o parte a acestei suferințe complexe. Deseori în spatele lor se ascund și probleme de natură socială și psihică.

Tölle: Problemele cu somnul, feluritele frici la fel ca și depresiile cresc masiv. Pacienții se pierd din lipsa perspectivelor și își construiesc adevărate scenarii de natură catastrofală.

Î: Care credeți că sunt cauzele acestei situații?

Tölle: Este ușor de dovedit, că greutățile sociale au crescut. Presiunea la servici crește, tot mai mulți angajați își fac griji dacă locul lor de muncă este sigur pe termen lung. Aceasta conduce la sensibilitate, mai ales la sensibilitatea față de problemele psihice.

Î: Cum pot fi ajutați efectivi acești pacienți?

Tölle: Ne trebuie mai multe centre de tratare a durerii în care poate fi oferit un ajutor specializat. Un medic stabil integrat în sistemul actual de sănătate nu prea poate să își permită acest lucru din motive economice. Unui asemenea medic asistarea intensivă ca timp nu îi este răsplătită de către pacienții care suferă de durere. De asemeni, deseori există și o lipsă de formare profesională mai cuprinzătoare.

Î: Când poate fi considerată o durere ca fiind cronică?

Tölle: Atunci când aceste dureri persistă deja de la trei la șase luni și nu se ameliorează. Persoanele afectate nu ar trebui să aștepte prea mult și să consulte un medic.

Î: De ce este atât de important să se trateze durerile încă de la începutul apariției lor?

Tölle: Deoarece asemenea pacienți care suferă de dureri ajung deseori într-un cerc vicios. Un exemplu: cineva crede că nu se poate mișca – deci nu se mișcă, și în felul acesta simptomele se amplifică. Dacă unui pacient care are probleme cu spatele, i se prescrie odihnă la pat, atunci probabilitatea ca el să se întoarcă să lucreze vreodată este de 50%. Sau dacă un pacient este inapt de lucru timp de un an de zile, atunci probabilitatea ca el să se întoarcă la lucru este aproape zero, și asta indiferent de vârstă!

Articol preluat din ziarul TZ – din 25 iulie 2013, München

Evenimente

Curs Yoga[mai mult]
Curs de Ayurveda[mai mult]
Ziua Internațională Yoga[mai mult]
Săptămâna Spiritualităţii[mai mult]
Săptămâna Îngerilor şi a Arhanghelilor[mai mult]
Curs de comuniune cu entităţile angelice[mai mult]
[toate evenimentele]