Brahmacharya – continenţa sexuală

Conform viziunii sistemului Yoga, cuvântul „Brahmacharya” înseamnă continenţă, control, reţinere (chiar şi în sensul de abstinenţă), direcţionare spirituală şi o transmutare şi sublimare a energiei erotice la nivele mai elevate şi spirituale ale fiinţei umane, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor.

Pe scurt, Brahmacharya are ca scop obţinerea controlului perfect asupra energiei sexuale, dar fără ca aceasta să excludă posibilitatea realizării activităţilor sexuale.

Aşadar pentru un yoghin există două posibilităţi

  • Ori renunţă complet la activitatea sexuală, în timp ce este foarte atent, ca potenţialul său sexual creator să fie transformat cu ajutorul anumitor exerciţii yoga specifice în energii superioare (ca de exemplu vitalitate, forţă lăuntrică, iubire pură, putere de pătrundere mentală, conştienţă spirituală). Aceste tehnici, aşadar, exclud orice trăire erotică sau sexuală.
  • Ori yoghinul va avea un nouă viziune integratoare asupra activităţii sexuale-erotice, şi astfel el realizează aceasta în conformitate cu această perspectivă nouă, în măsura în care el urmăreşte să obţină controlul deliberat asupra întregii funcţii sexuale a fiinţei, adică realizarea continenţei erotice perfecte, prin intermediul realizării inteligente a activităţii sexuale.

În cazul bărbaţilor, scopul fundamental este să facem distincţia, chiar în mod practic, între orgasm şi ejaculare, în timp ce amânăm pentru o perioadă oricât de lungă ejacularea, indiferent de durata, intesitatea sau numărul contactelor sexuale. Ejacularea este de dorit numai în cazul şi în momentul în care cuplul doreşte să procreeze şi să aibe copii.

În cazul femeilor, controlul energiei sexuale în timpul actului erotic, adică continenţa sexuală, se realizează foarte uşor şi necesită o pregătire prealabilă doar în cele mai rare cazuri.

În acelaşi timp, în cazul bărbaţilor controlul ejaculării şi eliminarea acesteia pentru o perioadă cât se poate de lungă (pentru săptămâni, luni sau chiar ani de zile, fără întrerupere) necesită un antrenament gradat, sistematic şi perseverent şi realizarea acestui deziderat este considerată o adevarată performanţă care accelerează în mod considerabil evoluţia spirituală şi poate propulsa cuplul de îndrăgostiţi la cele mai înalte culmi ale fericirii extatice.

Continenţa sexuală ne oferă în dar un nouă concepţie asupra vieţii şi asupra sexualităţii şi la modul fundamental constituie o invitaţie pentru a descoperi dimensiunile spirituale ale erosului enigmatic.

În conformitate cu preceptele şi învăţăturile multimilenare Yoga, întregul Univers ia naştere din fuziunea, unirea pricipiului masculin (+, Yang) şi a principiului feminin (-, Yin), a cărei expresie la nivel fizic este fuziunea amoroasă a bărbatului şi a femeii. Dacă un cuplu de îndrăgostiţi controlează la modul perfect energia erotică şi realizează continenţa sexuală deplină, atunci iubirea trupească se transformă într-o continuă expansiune extatică a conştiinţei, ÎN CURSUL CĂREIA FIINŢA UMANĂ PORNEŞTE DE LA FINIT ŞI AJUNGE SĂ DEVINĂ TANGENTĂ CU INFINITUL. Potrivit unui dicton oriental, acest adevăr sună astfel: „Dacă, graţie realizării perfecte a continenţei sexuale, iubirea devine infinită, imposibilul devine cu uşurinţă posibil.”

Potrivit viziunii orientale, expulzarea spermei se consideră a fi o pierdere care duce la vlăguire, la reducerea forţei vitale şi la scăderea potenţialului afectiv, mental şi spiritual, astfel este acceptabilă numai cu scopul perpetuării speciei, adică a procreerii. În schimb reţinerea spermei în timpul fuziunii amoroase contribuie la amplificarea vitalităţii şi produce o creştere a plăcerii erotice la un nivel inimaginabil în cazul celor doi îndrăgostiţi, şi totodată are ca efect de încărcare energetică, de întinerire, trezirea spontană a capacităţilor telepatice şi trăirea unui număr nelimitat de orgasme, fără ca după aceea să experimentăm oboseală, somnolenţă sau orice repulsie faţă de erotism, în general.

Femeile care practică foarte bine continenţa sexuală au experimentat scăderea cantităţii de sânge menstrual şi chiar a durerilor frecvente de menstruaţie, dispariţia tuturor efectelor secundare incomode legate de menstruaţie, precum şi o anumită stare de reîmprospătare, creşterea vitalităţii, a puterii creatoare şi a inteligenţei, o stare de echilibru psihic şi dispariţia complexelor de inferioritate. Cuplurile de îndrăgostiţi, care practică cu succes continenţa erotică, se confruntă cu mult mai puţine probleme şi conflicte, fie ele conflicte lăuntrice sau cele din cadrul vieţii în cuplu. Relaţia de iubire devine mult mai intimă, mai durabilă şi mai frumoasă decât în cazul cuplurilor care nu cunosc şi nu practică această metodă a continenţei erotice.

Atâta vreme cât fiinţa umană practică la modul perfect continenţa sexuală, în conformitate cu învăţăturile yoga nu trebuie să se teamă de îmbătrânirea prematură, de boli şi de moarte. Cu privire la sexualitate este necesar să atragem atenţia că Yoga nu presupune în mod neapărat lipsa activităţii erotice, adică abstinenţa sexuală, deoarece în cele mai multe cazuri renunţarea la activiatea sexuală este aproape imposibilă şi chiar dacă cineva urmăreşte să realizeze aceasta, adesea acest demers chiar dăunează fiinţei umane respective. Aşadar, în cadrul sistemului Yoga ar fi fără niciun rost să propunem ca scop atingerea unei stări de abstinenţă deplină. În acest context merită să cităm câteva idei din marea operă a înţelepciunii orientale, care este BHAGAVAD GITA:

„...Însă inactivitatea să nu te atragă niciodată!” (2.47)

„Abţinerea de la acţiune niciodată nu o eliberează pe fiinţa umană de consecinţele acţiunilor [:de reîncarnare], şi simpla renunţare nu conduce nicidecum la perfecţiune.” (3.4.)

În cele ce urmează, Krishna afirmă cu fermitate, că: „...acţiunea armonioasă este mereu superioară inacţiunii...” (3.8.)

Dacă fiinţa umană stăpâneşte perfect Brachmacharya, atunci în fiinţa lui se acumulează o cantitate imensă de vitalitate şi energie, şi totodată îi va creşte în mod semnificativ inteligenţa, curajul, va avea un intelect puternic, care se opune oricărei greutăţi şi dificultăţi şi oricărei nedreptăţi. Cei care practică în mod perseverent continenţa sexuală vor regăsi în propriul lor univers lăuntric anumite resurse energetice, pe care le pot utiliza cu succes în viaţa cotidiană. În afară de aceasta se observă că asemenea fiinţe umane au o putere mentală mult mai mare, conştiinţa lor devine mai clară, iar memoria mult mai durabilă. Prin intermediul îmbunătăţirii aptitudinilor intelectuale se accelerează chiar şi evoluţia spirituală.

Alte efecte

Cei care practică în mod perseverent continenţa sexuală (Brachmacharya), în acest fel îşi fortifică toate calităţile lăuntrice. Continenţa sexuală face posibilă chiar şi revelarea Sinelui Suprem Individual (Atman). Trupul fizic, psihicul şi toate simţurile celui care practică perfect continenţa sexuală vor putea atige anumite realizări extraordinare.

Sursa: tantra-yoga.hu

Evenimente

Curs Yoga[mai mult]
Curs de Ayurveda[mai mult]
Ziua Internațională Yoga[mai mult]
Săptămâna Spiritualităţii[mai mult]
Săptămâna Îngerilor şi a Arhanghelilor[mai mult]
Curs de comuniune cu entităţile angelice[mai mult]
[toate evenimentele]