Ce este Yoga?

YogaYoga este arta de-a trăi fericit şi sănătos, este o ştiinţă a conştiinţei, este o poezie a sufletului, o cale a cunoaşterii transcendentale. Ea se bazează pe principii universale şi metode practice care au transformat omenirea de-a lungul mileniilor. Cuvântul YOGA înseamnă în traducere românească a uni, a fuziona, a pune la unison – în acest caz microcosmosul fiinţei yoghinului cu Macrocosmosul şi cu energiile sale ascunse.

Oricine poate practica YOGA

Universalitatea ei permite să fie abordată cu succes de oricine, oricand şi oriunde, la fel cum matematica sau chimia sunt răspândite pe tot globul indiferent de religie, credinţă sau cultură. Ori putem afirma, că înţelepciunea, iubirea, sănătatea aparţin unei naţiuni sau unei epoci?

Deşi YOGA este cunoscută de mii de ani în Orient, prima expunere sistematică a sa o găsim în lucrarea YOGA-SUTRAS a lui PATANJALI (sec. al II-lea Î.C). Ea constituie o disciplină spirituală foarte riguroasă pe care, deocamdată, foarte mulţi oameni nu o înţeleg. La acest aspect se referea Mircea Eliade când afirma: „Yoga nu poate fi criticată decât de cel care o practiă, iar cel care o practică nu are nevoia s-o critice.”

Cursul nostru este un curs de YOGA INTEGRALĂ

Yoga este un mod de-a trăi în armonie cu tine însuţi, cu ceilalţi şi cu Universul, care poate revoluţiona toate domeniile vieţii pentru cel care o înţelege corect şi o practică perseverent. Ea cuprinde în sfera ei de activitate trupul, sufletul, mintea şi spiritul. În YOGA sunt utilizate cu mult succes posturile corporale, ASANA-s, controlul suflului respirator, PRANAYAMA, tehnici de concentrare mentală, DHARANA şi meditaţia profundă sau DHYANA. De asemenea, în funcţie de natura preponderent intelectuală sau afectivă, activă sau contemplativă, extrovertită sau interiorizată, fiecărei fiinţe umane i se „potriveşte” mai bine una din ramurile sistemului YOGA pe care le studiem:

  • JNANA YOGA
  • BHAKTI YOGA
  • HATHA YOGA
  • TANTRA YOGA
  • KARMA YOGA
  • LAYA YOGA
  • RAJA YOGA

Un gram de practică valorează întotdeauna cât tone de teorie

Un yoghin autentic întotdeauna se bazează pe experienţă directă, pe trăire lăuntrică, fiind mereu deschis către tot ceea ce este etern, frumos şi divin.

Să fii yoghin este la fel de uşor precum a fi bun şi blând, a te opune cu compasiune dar şi fermitate răului, a-i ajuta pe cei care au nevoie de aceasta, a acţiona mereu cu înţelepciune, a aspira la idealuri nobile, dar mai ales a urmări permanent să atingi îndumnezeirea sacrificând propriul tău egoism.

Oricât de mult am citi despre miere, despre gustul sau mirosul ei parfumat, niciodată nu vom putea egala senzaţia de plăcere pe care o trăim gustând-o. La fel, oricât de mult am şti din punct de vedere teoretic despre posturile corporale, ASANA-s, de exemplu, realizarea zilnică chiar şi pentru 7 minute a uneia dintre ele ne va îmbogăţi fiinţa cu trăiri, senzaţii şi percepţii care nu sunt descrise nicăieri, datorită complexităţii şi subtilităţii lor enigmatice.

Evenimente

Curs Yoga[mai mult]
Curs de Ayurveda[mai mult]
Ziua Internațională Yoga[mai mult]
Săptămâna Spiritualităţii[mai mult]
Săptămâna Îngerilor şi a Arhanghelilor[mai mult]
Curs de comuniune cu entităţile angelice[mai mult]
[toate evenimentele]