Complexul Cenuşăresei şi cum să ne vindecăm de el

de Adina Gheorghe

Ce este complexul Cenuşăresei?

Complexul Cenuşăresei a fost descris de Colette Dowling în cartea sa ”Complexul Cenuşăresei - Teama femeilor de independenţă”. Ea l-a definit ca fiind frica femeilor de independenţă, ca o dorinţă inconştientă de a fi luate în grijă de către alţii. Această tendinţă inconştientă este una din cauzele care menţin femeile în relaţii disfuncţionale sau le fac incapabile să-şi găsească un iubit şi să se împlinească în cuplu într-o relaţie sănătoasă şi echilibrată.

Este un amalgam de sentimente, atitudini şi frici care le determină pe femei să-şi nege, să-şi suprime sau să nu aibă suficientă încredere în propriile abilităţi.

Acest complex este specific femeilor care deşi au multe calităţi reale, nu sunt capabile să se bazeze pe forţele proprii şi să acţioneze pentru a-şi transforma viaţa aşa cum doresc. Ele nu au încredere în propriile lor valori - calităţi şi aptitudini reale - şi aşteaptă ca cineva din exterior să le pună în valoare şi să le ajute să creadă în ele, asemenea Zânei Bune şi Prinţului din poveste. Aceste femei nu cred că pot răzbi prin propriile forţe. Ele au foarte puternic înrădăcinată această credinţă distructivă a neputinţei.

Aceste femei ajung chiar la o discrepanţă foarte mare între ceea ce-şi doresc (imaginează) şi ceea ce se petrece concret în viaţa lor. Se pierd în imaginaţie şi nu mai observă ceea ce este deja bun în viaţa lor sau oportunităţile care li se oferă. Se simt adeseori nefericite, singure şi triste, chiar când au în jurul lor oameni care le iubesc.

Să nu uităm că dacă nu ne iubim pe noi însene cu adevărat, nu putem simţi cu adevărat nici iubirea celorlalţi pentru noi. Dacă nu ne preţuim noi însene cu adevărat, nu o să credem nici când ceilalţi ne apreciază sincer. Sunt atâtea situaţii în care spunându-i-se unei femei ”ce frumoasă eşti” sau ”ce mult apreciez la tine calitatea X” să spună ”eu ?” fiind total surprinsă că are calităţi şi cineva o apreciază.

Cenuşăreasa vrea într-adevăr metamorfozarea vieţii sale, vrea transformarea profundă, vrea ca ceva bun să se petreacă în viaţa ei, vrea împlinirea viselor. Dar se mulţumeşte cu visatul, cu doritul, cu o atitudine iraţional de pasivă. Într-un sens concret şi palpabil nu întreprinde nimic şi, deloc întâmplător, ca în basmul Cenuşăresei, apar în viaţa ei personaje negative care îi îngreunează drumul spre fericire şi împlinirea viselor, care o subapreciază, o critică, îi minimalizează valoarea.

Cum se comportă Cenuşăreasa în relaţia de cuplu

Femeia care are complexul Cenuşăresei se ataşează foarte mult de bărbatul pe care îl iubeşte. Gravitează foarte mult în jurul nevoilor bărbatului sau familiei neglijându-şi foarte mult nevoile proprii. Trăieşte interior sentimentul (conştient sau inconştient) că ea nu merită prea mult. De aceea nu are capacitatea sănătoasă de a-şi exprima dorinţele şi nevoile nici măcar faţă de ea însăşi, cu atât mai puţin faţă de iubitul ei.

Zi după zi acumulează în felul acesta frustrări, însă nu acţionează pentru a modifica ceva. Ea se refugiază într-un vis steril sperând că va apărea într-o zi o Zână Bună care o va învăţa ce să facă şi îi va transforma zdrenţele în haine de bal strălucitoare şi abia atunci ceilalţi vor fi capabili să o aprecieze la adevărata ei valoare şi o vor trata ca pe o prinţesă.

Dependenţa de fiinţa iubită o face să-l lase pe celălalt să-i organizeze viaţa şi asta în primul rând pentru că nu are curajul să-şi asume propria viaţă. Aşteaptă să fie ajutată, să-i fie ghidată viaţa pas cu pas, ca şi cum grija pentru propria ei viaţă nu e treaba ei ci a iubitului, soţului sau a altor persoane apropiate ei.

Stima de sine nu ne-o poate da nimeni, trebuie să o dobândim singure

Unele femei spun ”nu am încredere în mine pentru că nu m-a apreciat nimeni niciodată” sau ”nu am încredere în mine pentru că în copilărie am fost foarte mult criticată”.

Da, ceea ce ni s-a petrecut în copilărie ne influenţează, modul în care s-au comportat sau se comportă ceilalţi cu noi ne afectează într-o măsură mai mică sau mai mare. Însă a venit momentul să renunţăm să mai fim Cenuşărese, să ieşim din visare şi pasivitate, să renunţăm la basmul cu Zâna Bună şi Prinţul salvator şi să ne asumăm propria viaţă. Acum e momentul să acţionăm pentru a ne pune în practică visele, indiferent ce s-a petrecut în viaţa noastră până acum.

Ceea ce o împiedică pe o femeie care are complexul Cenuşăresei să fie împlinită nu este lipsa calităţilor sau oportunităţilor, ci faptul că ea rămâne la faza în care visează la ceea ce vrea şi nu acţionează în nici un fel pentru a obţine ceea ce vrea. Această pasivitate ne afectează stima de sine pentru că, doar visând şi neconcretizând nimic, ne dovedim zi de zi că nu suntem capabile, că nu avem valoare. De multe ori dăm vina pe ceilalţi pentru incapacitatea noastră de a realiza ceea ce dorim, dar de fapt totul ţine numai de noi, de alegerile noastre.

Pentru a simţi că avem valoare e necesar să începem prin a fi atente la noi şi apoi să avem curajul să ne punem în valoare. Când ne hotărâm să acţionăm poate apărea sentimentul de teamă: teama de a nu greşi, teama că nu vom fi perfecte, teama că cineva ne va critica, teama că nu ne vor fi apreciate eforturile etc. Dacă lăsăm frica să ne copleşească şi nu acţionăm atunci vom rămâne o Cenuşăreasă plină de potenţialităţi, dar care nu va străluci niciodată.

Fiecare Cenuşăreasă trebuie să înţeleagă că nu ”Mama Vitregă” este motivul pentru care visele ei nu se împlinesc ci faptul că se ascunde în ”cenuşa de la gura sobei” sau ”trebăluieşte” prin casă şi nu face nimic pentru a se pune în valoare şi pentru a-şi împlini visele.

Acţionează - acesta este antidotul pentru complexul Cenuşăresei

Toate avem vise şi ne dorim ca acestea să se împlinească. Ieşi din visare şi acţionează concret ACUM. Ai traume emoţionale? Acţionează ACUM pentru a ţi le vindeca. Metodele sunt foarte numeroase, trebuie doar să cauţi. Nu ai încredere în tine? Acţionează ACUM pentru a-ţi mări încrederea în forţele proprii şi stima de sine. Există metode eficiente şi pentru aceasta. Vrei să realizezi ceva anume? Acţionează ACUM şi împlineşte-ţi visele.

Viaţa ta e în mâinile tale!

Sursa: venus.org.ro

Evenimente

Curs Yoga[mai mult]
Curs de Ayurveda[mai mult]
Ziua Internațională Yoga[mai mult]
Săptămâna Spiritualităţii[mai mult]
Săptămâna Îngerilor şi a Arhanghelilor[mai mult]
Curs de comuniune cu entităţile angelice[mai mult]
[toate evenimentele]