Az archetipális női princípium

Sorozatunk nőkről, nőknek, nőkhöz szól. Régóta ismert, hogy a nőiesség ébreszthető, tanulható, fejleszthető. Az évezredes keleti spirituális hagyományok, a kínai, tibeti, egyiptomi, indiai, arab tanítások hatékony gyakorlatok egész tárházát nyújtják ehhez.

Az örök nő, a Mahashakti

A világ ősi hagyományai az ősi Örök Természeti Asszonyról beszélnek, a Mahashaktiról, a mindent-megszülő, mindent-átölelő Nagy Anyáról.

A Mahashakti, vagy az Örökkévaló Természeti Asszony, valójában Isten Megnyilvánító Női Ereje, aki által a Teremtés megszületik és fennmarad. Shakti szanszkrit nyelven női erőt, a természet erejét, energiát jelent.

A nyugati keresztény hagyományban Isten a rejtélyes, női ereje, a Szentlélek által nyilvánítja meg és tartja fenn a Teremtést.

Az Örök Nő, Isten, (Bráhmán) Teremtő Női, Megnyilvánító Ereje, aki a beavatottak szerint az egész Makrokozmosz teremtője, jelen van minden teremtett lényben. Legcsodálatosabban, leggyönyörűbben azonban a nőkben és a természetben nyilvánul meg. Ő minden nő Anyja, legjobb barátnője, legbölcsebb tanítója, leghűségesebb szövetségese.

Jelen van mindenhol, ahol élet van, Ő a tápláló, az életet adó fenséges Isten Anya. A régi matriarchális társadalmakban a nőt életadóként és annak fenntartójaként tisztelték és az Isten Anya megtestesítőjének tekintették. A nők ismerték a saját belső ritmusaikat és ismerték ezek kapcsolatát a Hold, a természet ritmusaival. Belső harmóniájuk által bőséget, jólétet és harmóniát vittek-vonzottak a társadalmukba. Ismerték a természet erőit, éppen ezért összekötő hídnak tekintették őket az Anyatermészettel, az Univerzum rejtélyeivel.

Az idők során, a patriarchális társadalmak megjelenésével, a nők tudatos kapcsolata az Anyatermészettel, a természeti erőkkel, magával az Isten Anyával eltompult. Napjainkban a legtöbb nő szinte egyáltalán nincs tudatában a lényében rejtőző rendkívüli, szunnyadó erőnek. Korunk embere elfelejtette a női természet szerepét a teremtésben.

A mai nőideál

A mai társadalom nevetséges, karikatúra-szerű nőideált promovál, aminek szinte semmi köze nincs az igazi harmonikus nőiességhez. A nagy divatházak, női magazinok ideális nője egy sovány, sápadt, éhező, könnyen uralható nő, aki nem rendelkezik életerővel, sem mentális vagy spirituális erővel.

Az igazi nőideál, - amelynek gyönyörű ábrázolásaival az indiai templomok szobrai, domborművei révén találkozhatunk -, életerőtől duzzad, harmonikusan telt és arányos. Olyan, mint Clarissa Pinkola Estés könyvének erős mexikói asszonyai, akik szerint a nő gömbölyű kell legyen, mint a Föld, la Tierra, mert olyan sok mindent kell tartania-fenntartania.

Az igazi nő, erős, játékos, odaadó, megérző, szerető szívű, kreatív és merész. Teremtő, alkotó és tápláló. Nincs köze a kórosan sovány modellekhez, de távol áll az agresszív feminizmustól is. Az igazi nő elismeri úgy a férfiak, mint a többi nő jó tulajdonságait, értékét, ismeri a férfi- női komplementaritás rejtélyeit.

Ébreszd fel a benned levő Istennőt

A női magazinok oldalai, a női weboldalak szépségápolási tanácsokkal, fortélyokkal halmoznak el bennünket. Szépségápolás, sminktanácsadás, fodrászat, stylist, rengeteg tanács, ami a női szépség ápolását, megőrzését szolgálja. A kozmetikai cikkek gyártói állandóan bővített, felújított termékeik sokaságával kápráztatják el a szépségüket megőrizni kívánó nőket.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott, a külső szépségápolás mellett, a belső egészségmegőrzés, szépségápolás. A szépség, a fiatalság belülről fakad. Ismerjük ezt a kijelentést mindannyian, de vajon hányan vesszük komolyan mindezt, teszünk is azért megfelelően, kitartóan, hogy ez a belső szépség, fiatalság egyre jobban felébredjen, kiteljesedjen és megmaradjon?

Ha egy nő csak a külsejének az ápolásával, gondozásával törődik, az, hasonlattal élve, olyan, mintha egy gyönyörű kínai vázának csak a külsejét tisztogatnánk meg naponta, otthagyva a belsejében poshadó vizet. Egyre többet hallunk, olvasunk a női fórumokon az egészségmegőrző, fiatalító gyakorlatokról, módszerekről. Az egészséges életmód kifejezés már nem új senkinek.

Az egészséges táplálkozás, a különböző étrendek, böjtök, a testfelépítésünknek legmegfelelőbb mozgás, a relaxációs, meditációs gyakorlatok, a jóga, a tánc, a kreatív foglalkozások, az érzelmi blokkokat feloldó gyakorlatok segítenek a testi-lelki megtisztulásban, regenerálódásban, az egészségünkhöz szükséges belső egyensúly megteremtésében.

E módszerek megismeréséhez, a testi-lelki sajátosságainknak megfelelő gyakorlatok kiválasztásához, a tudatos nőiesség rejtelmeibe való beavatáshoz kíván segítséget nyújtani a most kezdődő cikksorozatunk.

Események

Jóga tanfolyam[több]
Ajurvéda tanfolyam[több]
A Jóga Nemzetközi Napja[több]
Szellemiség Napok[több]
Angyalok és Arkangyalok Hete[több]
Tanfolyam az angyali entitásokkal való egységállapot megvalósításáért[több]
[összes esemény]