Principiul feminin arhetipal

Seria noastră de articole are ca subiect femeile şi se adresează femeilor. Faptul că feminitatea poate fi trezită, învăţată, dezvoltată este cunoscut de multă vreme. Tradiţiile spirituale orientale multimilenare, doctrinele chineze, tibetane, egiptene, arabe şi cele din India oferă un întreg evantai de exerciţii şi practici eficiente în acest sens.

Mahashakti, eternul feminin

Tradiţiile străvechi ale lumii ne vorbesc despre Eterna Femeie Naturală, cea primordială, despre Mahashakti, despre Marea Mamă atoatenăscătoare care îmbrăţişează totul.

Mahashakti, sau Eterna Femeie Naturală în realitate este Puterea Fminină manifestatoare a lui Dumnezeu, prin intermediul căreia ia naştere şi este menţinută Creaţia. În limba sanscrită Shakti înseamnă putere feminină, forţa naturii, energie.

În tradiţia occidentală creştină Dumnezeu manifestă şi menţine Creaţia prin intermediul puterii sale misterioase feminine, adică Duhul Sfânt.

Eternul Feminin este Puterea Feminină Creatoare, Manifestatoare a lui Dumnezeu (Brahman), care, potrivit iniţiaţilor este cea care a creat întregul Macrocosmos, fiind prezentă în toate făpturile create. Însă prezenţa Ei se manifestă în cel mai minunat mod în femei şi în natură. Ea este mama, prietena cea mai bună, sfetnica cea mai înţeleaptă şi aliata cea mai fidelă a fiecărei femei.

Este prezentă pretutindeni unde există viaţă, Ea este Mama Divină sublimă, hrănitoare şi dătătoare de viaţă. În societăţile matriarhale vechi femeia era cinstită ca cea care dă viaţă şi care o menţine, şi era privită ca o întrupare a Mamei Divine. Femeile cunoşteau propriile lor ritmuri lăuntrice şi corespondenţa acestora cu ritmurile Lunii, ale naturii. Prin armonia lor interioară au adus şi au atras belşugul, bunăstarea şi armonia în comunităţile lor. Ele cunoşteau forţele naturii, şi tocmai de aceea au fost considerate drept nişte poduri misterioase ce unesc oamenii cu Mama Natură, cu enigmele Universului.

În cursul timpului, cu apariţia societăţilor patriarhale, legătura conştientă a femeilor cu Mama Natură, cu forţele ascunse ale naturii şi cu Mama Divină însăşi s-a estompat. În zilele noastre majoritatea femeilor nu îşi conştientizează aproape deloc puterea latentă extraordinară ce zace ascunsă în fiinţa lor. Omul vremurilor actuale a uitat rolul naturii feminine în actul creaţiei.

Idealul feminin al zilelor noastre

Societatea actuală promovează un ideal feminin hilar, caricatural, care nu are aproape nicio legătură cu feminitatea armonioasă reală. Modelul feminin al marilor case de modă şi al revistelor pentru femei este o femeie slabă, palidă, înfometată, uşor de dominat, care este lipsită de vitalitate, de forţă mentală sau spirituală.

Idealul feminin autentic - pe care o putem admira prin intermediul statuilor şi basoreliefurilor templelor din India - este caracterizată de o vitalitate debordantă, este armonios împlinită fizic şi bine proporţionată. Este precum femeile mexicane puternice din cartea scrisă de Clarissa Pinkola Estés, care afirmă că o femeie trebuie să fie rotundă, precum Pământul (la Tierra) deoarece ea trebuie să susţină şi să menţină aşa de multe.

Femeia adevărată este puternică, jucăuşă, plină de dăruire, intuitivă, iubitoare, creativă şi îndrăzneaţă. Ea este creatoare şi hrănitoare. Nu are nimic în comun cu fotomodelele patologic de slabe, şi este la fel de departe şi de feminismul agresiv. Femeia adevărată recunoaşte atât calităţile şi valorile bărbaţilor, cât şi pe cele ale celorlalte femei, deoarece ea cunoaşte misterul complementarităţii dintre bărbat şi femeie.

Trezeşte zeiţa din tine

Paginile revistelor pentru dame şi paginile de internet pentru femei ne asaltează cu nenumărate sfaturi şi trucuri pentru menţinerea frumuseţii. Îngrijirea tenului, trucuri de machiaj, coafuri, o mulţime de sfaturi ce slujesc cauza evidenţierii şi menţinerii frumuseţii feminine. Producătorii articolelor de cosmetică copleşesc femeile ce doresc să-şi păstreze frumuseţea cu o gamă mereu lărgită, înnoită, îmbogăţită de produse.

În ultimii ani, alături de îngrijirea frumuşeţii exterioare, de suprafaţă, menţinerea sănăţăţii şi a frumuseţii interioare profunde a căpătat de asemenea o importanţă din ce în ce mai accentuată. Frumuseţea, tinereţea, prospeţimea izvorăsc din interior. Fiecare dintre noi cunoaşte această zicală, dar, oare câte dintre noi luăm în serios această realitate, acţionând în consecinţă cu perseverenţă pentru ca această tinereţe şi frumuseţe lăuntrică să se trezească, să se amplifice din ce în ce mai mult şi să se menţină?

Dacă o femeie se preocupă doar de îngrijirea frumuseţii sale exterioare, a imaginii sale, analogic vorbind este precum o superbă vază chinezească de porţelan, care este curăţată zilnic doar în exterior, neglijând apa stătută dinlăuntrul ei. Pe forumurile despre feminitate aflăm din ce în ce mai multe despre exerciţiile de păstrare a sănătăţii, despre metodele de reîntinerire. Expresia „un stil de viaţă sănătos” a devenit binecunoscută pentru toată lumea.

Alimentaţia sănătoasă, dietele diverse, postul, mişcarea fizică cea mai adecvată constituţiei noastre trupeşti, exerciţiile de relaxare şi de meditaţie, yoga, dansul, workshopurile de creativitate, procedeeele de deblocare a emoţiilorne ajută în purificarea trupească şi psihică, în regenerarea organismului şi în atingerea unei stări de echilibru lăuntric necesar pentru menţinerea sănătăţii noastre.

Seria noastră de articole îşi propune să fie de un real folos în vederea cunoaşterii acestor metode şi a alegerii procedeelor celor mai potrivite constituţiei trupeşti şi sufleteşti a fiecărei femei, spre a le înlesni progresul pe calea fascinantă a iniţierii în tainele feminităţii conştiente.

Evenimente

Curs Yoga[mai mult]
Curs de Ayurveda[mai mult]
Ziua Internațională Yoga[mai mult]
Săptămâna Spiritualităţii[mai mult]
Săptămâna Îngerilor şi a Arhanghelilor[mai mult]
Curs de comuniune cu entităţile angelice[mai mult]
[toate evenimentele]